Poklad našich zásob: Táto bežná potravina je skvelá na chudnutie, cvičenie, zápchu a je bohatá na vitamíny.

7. apríla 2025

Poklad našich zásob: Táto bežná potravina je skvelá na chudnutie, cvičenie, zápchu a je bohatá na vitamíny.

Recept na curry z šošovice

Toto curry zo šošovice je výdatné a chutné jedlo, ktoré sa ľahko pripravuje a je plné živín. Nižšie podrobne popíšeme ingrediencie potrebné na tento recept, spolu so krok za krokom návodom na varenie, ktorý vás prevedie procesom.

Ingrediencie

  • 3 lyžice masla: Toto bude použité ako základný tuk na orestovanie zeleniny a korenín, čím dodá curry bohatú chuť.
  • 1 cibuľa: Jemne nasekaná cibuľa poskytuje sladký a slaný základ pre jedlo.
  • 4 strúčiky cesnaku: Rozdrvený cesnak pridáva arómu a zintenzívňuje celkový chuťový profil.
  • 2 cm zázvoru: Strúhaný zázvor prináša teplo a jemnú pikantnosť, ktorá dopĺňa koreniny v curry.
  • 2 lyžice curry prášku: Táto zmes korenín je nevyhnutná pre chuť curry; zvyčajne obsahuje zložky ako koriander, kmín a fenikel.
  • 1 lyžička kurkumy: Kurkuma nielenže dodáva výraznú žltú farbu, ale aj prispieva k zemitým chuťovým nuansám a zdravotným benefitom.
  • 200 g šošovice: Opláchnutá šošovica je hlavným zdrojom bielkovín v tomto jedle, poskytujúc textúru a substanciu.
  • 1 plechovka kokosového mlieka: Tento krémový príspevok pridáva bohatstvo a vyvážuje koreniny svojou prirodzenou sladkosťou.
  • 1 plechovka drvených paradajok: Tieto dodávajú kyslosť a hĺbku, vyvažujúc krémovosť kokosového mlieka.
  • ½ lyžičky kajenského korenia: Toto korenie pridáva jedlu pikantnosť; upravte podľa chuti na základe preferencie pre pálivosť.
  • Soľ, čierne korenie: Tieto sú základné koreniny na zvýraznenie chutí curry.
  • 700 ml vody: Tento tekutý základ pomáha variť šošovicu a vytvárať curry omáčku.

Metóda varenia

  1. Orestujte základné ingrediencie:
  2. Vo veľkom hrnci rozpustite 3 lyžice masla na strednom ohni.
  3. Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte, kým nezozelenie, asi 5 minút.
  4. Pridajte rozdrvený cesnak a strúhaný zázvor. Pokračujte v orestovaní ďalšie 2-3 minúty, kým sa nezaplní arómou.

  5. Pridajte koreniny:

  6. Posypte 2 lyžice curry prášku a 1 lyžičku kurkumy.
  7. Varte túto zmes 1-2 minúty, častejšie miešajte, kým sa koreniny dobre nespoja a nevoňajú, vytvárajúc pastu.

  8. Pridajte šošovicu:

    10 potravín, ktoré vám pomôžu vyzerať mladšie

  9. Pridajte opláchnutú 200 gramov šošovice do hrnca a premiešajte, aby sa pokryli zmesou korenín.

  10. Skombinujte tekutiny:

  11. Pridajte plechovku kokosového mlieka, následne plechovku drvených paradajok a 700 ml vody.
  12. Premiešajte, aby ste skombinovali všetky ingrediencie, a uistite sa, že je šošovica ponorená v tekutine.

  13. Nechajte curry dusiť:

  14. Zakryte hrniec pokrievkou a priveďte zmes k jemnému varu.
  15. Varte približne 30 minút na strednom ohni, alebo kým sa šošovica nezmäkne a nie je uvarená.

  16. Zahustite curry:

  17. Po 30 minútach odstráňte pokrievku a nechajte curry dusiť ďalších 10 minút. Tento krok pomôže zahustiť omáčku a zintenzívniť chute.

  18. Finálne dochutenie:

  19. Ochutnajte curry a pridajte soľ a čierne korenie podľa vašej chuti. Môžete tiež upraviť kajenské korenie, ak si prajete viac pálivosti.

  20. Podávajte:

  21. Akonáhle curry dosiahne požadovanú konzistenciu, podávajte ho horúce s uvarenou ryžou. Toto jedlo sa skvele hodí k nadýchanej ryži, ktorá pomáha absorbovať lahodnú omáčku.
PREČÍTAJTE SI  Tibetský vodný kefír je hitom leta! Pripravte si zdravý fermentovaný nápoj

Užite si svoje domáce curry zo šošovice, útulné jedlo, ktoré je výživné a uspokojivé!